Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η ομορφότερη καρδιά...

Κάποτε ένας νεαρός είχε σταθεί στη μέση της πόλης και φώναζε ότι είχε την ομορφότερη καρδιά σʼ όλη την περιοχή. Μεγάλο πλήθος μαζεύτηκε, κι όλοι θαύμαζαν την καρδιά του, που ήταν τέλεια. Δεν υπήρχε ούτε σημάδι, ούτε το παραμικρό ψεγάδι πάνω της. Κι όλοι τότε συμφώνησαν ότι αυτή ήταν η πιό όμορφη καρδιά που είχαν δεί ποτέ τους.
Ο νεαρός μας ήταν πολύ περήφανος και κορδωνόταν φωνάζοντας για την ωραία του καρδιά. Ξάφνου ένας γέρος στάθηκε μπροστά στον κόσμο κι είπε, “Ομως η καρδιά σου δεν πλησιάζει την ομορφιά της δικής μου καρδιάς.”
Ο κόσμος, αλλά και το παλικάρι,

ΨΑΛΤΟΤΡΑΓΟΥΔΟ - ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ


Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ηρεμία επικρατεί στη Μονή Εσφιγμένου στις Καρυές - Συνέντευξη του Γέροντος Μεθοδίου

Ηρεμία επικρατεί προς το παρόν στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές. Χθες σημειώθηκε ένταση όταν μοναχοί απέτρεψαν την επίδοση δικογράφου για την εκκένωση του αντιπροσωπείου. "Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε νεότερο" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.
Το ήρεμο κλίμα στην περιοχή επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Επέμβαση σήμερα της αστυνομίας στη μονή Εσφιγμένου

Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, καθώς μοναχοί της Νέας Αδελφότητας που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να μπουν στη Μονή, όπου βρίσκονται οι μοναχοί της Παλαιάς Αδελφότητας.
Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά ένας μοναχός.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ὢ τῶν σοφῶν σου κριμάτων Χριστέ!



ΕΩΘΙΝΟΝ Ε'  χος πλ. α'


τν σοφν σου κριμάτων Χριστέ!

Της δεήσεώς μου - Ιωάννης Παπαχρόνης

 

Εκλογή ψαλλομένη τη Κυριακή των Άγιων και Θεοφόρων Πατέρων ημών των εν Άθω διαλαμψάντων.



Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Γιατί γονατίζουμε τρεις φορές στον Εσπερινό της Πεντηκοστής;

«Θεέ μου…Είμαι πεσμένος… Σήκωσέ με. Ανάστησέ με. Σώσε με!…»
Κατά την «έσχατη» και «μεγάλη» και «σωτήρια» ημέρα της Πεντηκοστής, κατά την οποία μας αποκαλύφθηκε και προσκυνούμε και δοξάζουμε το μέγα μυστήριο της Αγίας και Ομοουσίου και Ζωοποιού και Αδιαιρέτου και Ασυγχύτου Τριάδας, του Ενός και Μοναδικού Θεού. του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, αμέσως μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τελούμε τον «Εσπερινό της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλουμε ύμνους αφιερωμένους κατ’ εξοχήν στο Πανάγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Τρισηλίου Θεότητας, που είναι «φως και ζωή και ζώσα πηγή νοερά. Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, αγαθόν, ευθές, νοερόν, ηγεμονεύον, καθαίρον τα πταίσματα, Θεός και θεοποιούν, πυρ εκ πυρός προϊόν, λαλούν, ενεργούν, διαιρούν τα χαρίσματα».

Τον Κήρυκα της Πίστεως Ψάλλει ο Γεώργιος Σύρκας


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η ΑΓΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗ

Ο χώρος στον οποίο προετοιμάζονται τα Τίμια Δώρα και μνημονεύονται οι ψυχές ονομάζεται Αγία Προσκομιδή. Αφού λοιπόν ενδυθούν τα άμφια τους ο διάκονος και ο ιερέας έτσι λαμπεροί σαν ουράνιοι άνθρωποι ξεκινούν την προσκομιδή.
Όλο αυτό το μέρος της Ακολουθίας σκοπό έχει την προετοιμασία των αναγκαίων για την Θεία Ευχαριστία. Καθώς η τελετή της προσκομιδής δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία της Λειτουργίας, η Εκκλησία τη συνέδεσε με την ανάμνηση των πρώτων χρόνων της ζωής του Χριστού, τότε που Εκείνος προετοιμαζόταν για το έργο Του, για τα πάθη και τον θάνατό Του. 
Η προετοιμασία αυτή γίνεται μέσα στο ιερό με τα βημόθυρα και τα βήλα κλειστά, μακριά από τα μάτια των πιστών, όπως μυστικά ετοιμαζόταν ο Χριστός τα πρώτα χρόνια της επίγειας ζωής Του για τη δημόσια δράση Του.

Πότε κάνουμε και πότε δεν κάνουμε το σταυρό μας

Κάνουμε το σταυρό μας:

1. Μόλις ανάψουμε το κερί μας.
2. Όταν μπαίνουμε στους Ιερούς Ναούς και όταν βγαίνουμε από αυτούς.
3. Στην αρχή κάθε ακολουθίας.
4. Σε κάθε Τριαδική εκφώνηση.
Δηλαδή κάθε φορά πού θα λέγεται ή θα ψάλλεται το: «Δόξα Πατρί
 και Υιώ και Αγίω Πνεύματι», ή όταν ακούγεται το «... του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος...».

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Τά  χρόνια  στά  ὁποία ζοῦμε,  χρόνια δύσκολα καί γεμάτα ἄγχη, προβληματισμούς καί φοβίες, τόν ἄνθρωπο πού θέλει νά σκέπτεται καί ὄχι ἀπλῶς νά παρατηρεῖ, τόν ὁδηγούν πολύ κοντά στό νά ξαναβρεῖ μέσα του τήν ἀλήθεια καί νά ἀντιληφθεῖ πώς ὁ δρόμος τόν ὁποῖον ἀκολούθησε καί συνεχίζει νά ἀκολουθεῖ μέχρι σήμερον  ἡ ἀνθρωπότης, είναι ὁ δρόμος ὁ ἀντίθετος ἀπό αὐτόν τόν ὁποῖον,

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

«ΠΕΠΡΑΜΕΝΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑΝ»

Ὅπως ὑπάρχει ζωή σωματική, ὑπάρχει καί πνευματική ζωή. Καί ὅπως ἔχει τό σῶμα ζωή καί ζῆ, ἔτσι καί ἡ ψυχή πρέπει νά ἔχη ζωή γιά νά ζῆ...

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Από την λαμπράν πανήγυριν του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Δάφνης

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΑΦΝΗΣ. Στιγμιότυπα από την λαμπράν πανήγυριν του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Δάφνης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου του Ορθοδόξου Εορτολογίου κ. Καλλινίκου.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ στὸν Ἱερὸ Ναὸ Τιμίου Σταυροῦ Κερατέας

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ στὸν Ἱερὸ Ναὸ Τιμίου Σταυροῦ Κερατέας 29 Ιουνίου 2013. Σάββατο ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Τύχωνος στὸν  Ἱερὸ Ναὸ Τιμίου Σταυροῦ Κερατέας, ἔλαβε τὸν Β΄ Βαθμὸ τῆς Ἱερωσύνης, του Πρεσβυτέρου ὁ ἀγαπητός μας Διᾶκος Καλλίνικος  Ἠλιόπουλος,

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΑΓΝΟΗΣΕ 11 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΣΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΠΗΓΗ: agioreitiko vima

Του Γιώργου Θεοχάρη

Ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΣΤΟ AGIORITIKOVIMA.GR ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΑΓ.ΟΡΟΥΣ .ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ.. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ.
“Αυτό το δακτυλίδι στο χαρίζω για τους αρραβώνες σου, όποτε κι αν γίνουν“, είπε με αγάπη στον 21χρονο Παναγιώτη, η νονά του, λίγο μετά τη διάκριση του με χρυσό μετάλλιο στη πάλη. “Εγώ όμως αντί για  μια κοσμική γυναίκα το δακτυλίδι το αφιέρωσα στην Παναγία όταν ήρθα στο Άγιο Όρος και έγινα μοναχός.΄΄εξηγεί σήμερα  στο agioritikovima.gr ο 40χρονος μοναχός Βασίλειος.

Εγκατέλειψε.. έντεκα μετάλλια στην ελευθέρα πάλη,

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Δεν είσαι μόνος - Μέγας Βασίλειος


Μέγας Βασίλειος, το λιοντάρι του Χριστού. 

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τις ιδέες και το κοινωνικό έργο του Μ. Βασιλείου, τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Συρία.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Στή μνήμη τῶν Ἁγίων πέντε κανονικῶν παρθένων

Ἐστόλισαν αἱ παρθένοι αὗται, αἱ ἀφιερωθεῖσαι εἰς τόν Θεόν, τήν χριστιανικήν ἐκκλησίαν τῆς πόλεως Ἀζοῦ, εὑρισκομένης εἰς τήν Περσίαν...