Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΑΙΣΧΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ

ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΟΛΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Ζωροάστρες, Βουδιστές, μουσουλμάνοι, ιουδαιστές, ινδουιστές, ορθόδοξοι, κόπτες, καθολικοί, προτεστάντες κ.α συγκεντρώθηκαν αρχές του μήνα (29 Σεπτεμβρίου-1Οκτωβρίου) στη Ρώμη σε μια Συνάντηση για την ειρήνη.

Περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι μεγάλων θρησκειών, της πολιτικής ζωής, της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κουλτούρας προερχόμενοι από 60 χώρες συγκεντρώθηκαν στην αιώνια πόλη όπου συμμετείχαν στη Διεθνή Ετήσια Συνάντηση που διοργάνωσε η καθολική Κοινότητα του Sant’Egidio. Θέμα αυτής της συνάθροισης ήταν «το Κουράγιο της Ελπίδας: θρησκείες και κουλτούρες σε διάλογο».

Παραβρέθηκαν σε συσκέψεις, δημόσιο διάλογο και δράσεις στην αναζήτηση μιας «κοινής κουλτούρας» που σύμφωνα με τον Andrea Riccardi θεμελιωτή της Κοινότητας εκφράζει την «συνείδηση και τη βούλησή μας να συμβιώσουμε με υπεύθυνη στάση και να μοιραστούμε κοινά ενδιαφέροντα παρά τις διαφορές μας». Η Διεθνής αυτή Συνάντηση ανανεώνει κατά τους οργανωτές της «το πνεύμα της Ασίζης» που έχει τις καταβολές του στην ημέρα της αμφιλεγόμενης συγκριτιστικού τύπου προσευχής του 1986 που διοργάνωσε ο πάπας Jean Paul II στην ομώνυμη πόλη. Οι αρχές αυτού του εγχειρήματος επαναπροσδιορίστηκαν στην βάση που έθεσε ο πάπας Φραγκίσκος όταν απευθύνθηκε στην διευθύνουσα τάξη της Βραζιλίας ως εξής: «o διάλογος...η ικανότητα να δώσουμε και να δεχθούμε παραμένοντας ανοιχτοί στην αλήθεια».

H εναρκτήρια συνάθροιση έγινε στο auditoriumτης «Conciliazione»(Συμφιλίωσης). Ακολούθησαν ημερίδες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, προσευχές διαφορετικών ομολογιών και Τελετή Λήξης αλλά και Οικουμενική προσευχή των χριστιανών με συμμετοχή αρκετών ομολογιών όπως αναφέρονται μεταξύ αυτών και Ορθοδόξων Πατριαρχών και Επισκόπων.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους σ΄αυτήν την Συνάντηση με πρόταγμα την Ειρήνη ήταν το συριακό, η τρομοκρατία, η βία γενικότερα στη Μέση Ανατολή, η επανασυμφιλίωση της Αφρικής κ.α. Χαρακτηριστική δράση ήταν η προσευχή για την ειρήνευση στην Ακτή του Ελεφαντοστού και σ΄όλον τον κόσμο στην οποία συμμετείχαν θρησκευτικές και πολιτικές αρχές αντιπρόσωποι θεσμών, ενώσεων, νεολαιών, οργανώσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Abidjan, στο Σπίτι της διοργανώτριας Αδελφότητας.

Όπως υπογράμμισε ο ιδρυτής της Κοινότητας πρώτα απ όλα «ο κόσμος έχει ανάγκη από την ελπίδα για να βγει από την ανθρωπολογική και πολιτική κρίση, για να υπερβεί κάθε σκεπτικισμό και αδράνεια». Στο διάλογο τονίστηκε η αδυναμία της Ευρώπης «όχι μόνο των θεσμών αλλά και λαών και πολιτών πολλών χωρών» ν αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ειρήνη και το διάλογο ιδιαίτερα στο συριακό δήλωσε ο Marco Impagliazzo πρόεδρος της Sant ‘Egidio στο Radio Vatican.

Μουσουλμάνοι, εβραίοι, χριστιανοί βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου για την τρομοκρατία και κατέληξαν ότι η μάχη που πρέπει να δοθεί προς αντιμετώπισή της είναι πρωτίστως πνευματική. «Πρέπει οι θρησκευτικοί ηγέτες να μιλούν πιο δυνατά ...  τόνισε ο πρόεδρος αναφέρει το aleteia 02/10/13. «Οφείλουν οι θρησκείες να πάρουν το όνομα του Θεού από τα χείλη των τρομοκρατών» συμπέρανε ο Andrea Riccardi. «Oι τρομοκράτες να μην πιάνουν το Θεό πια στο στόμα τους!»

Στο περιθώριο της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν προσευχές από τα μέλη των διαφόρων δογμάτων στο λόφο του Καπιτολίου αλλά και Οικουμενική προσευχή των Χριστιανών για την Ειρήνη (Preghiera Ecumenika dei Cristiani perla Pace όπως αναφέρεται στο ιστολόγιο της Αδελφότητας santegidio.org) με τη συμμετοχή όλων των χριστιανικών Ομολογιών και των Ορθοδόξων.

 Παρόντες από πλευράς Ορθοδόξων ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης ο 10ος, ο επίσκοπος Αχαΐας Αθανάσιος -εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση, ο επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας και πολλοί άλλοι.

Από Ιουδαιστές εκπροσώπους παραβρέθηκε ο Μεγάλος Ραββίνος της Κολωνίας. Στην εναρκτήρια τελετή εκτός του ποντίφηκα παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Εnrico Letta. Όπως μεταδίδει το Radio Vatican την Τρίτη 2 Οκτωβρίου οι πιστοί κάθε θρησκείας προσευχήθηκαν για την Ειρήνη στον λόφο του Καπιτωλίου και στη συνέχεια εν πομπή κατευθύνθηκαν στην πλατεία του Καπιτωλίου στην καρδιά της Ρώμης. Στην τελετή λήξης οι συμμετέχοντες άναψαν κεριά στο μανουάλι της Ειρήνης, αντάλλαξαν σύμβολα ειρήνης και υπέγραψαν την Κλήση για την Ειρήνη 2013.

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ (katanixis.blogspot.gr)

1 σχόλιο:

  1. ΑΣ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ , ΩΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ , ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΑ , ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ , ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ , ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΡΧΑΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΚΝΗΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή