Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ O ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ


Από τη «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Ο Σουλτάνος που ερήμωσε με τον Μπαρμπαρόσα το Αιγαίο, εκδίωξε του Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου και απείλησε την Χριστιανική Ευρώπη με την πολιορκία της Βιέννης.
Ο 10ος Σουλτάνος της οθωμανικής δυναστείας που ερήμωσε
τα νησιά του Αιγαίου. Υπό τις διαταγές του ο πειρατής Μπαρμπαρόσα -ο οποίος έγινε αρχιναύαρχος του οθωμανικού στόλου- επιτέθηκε στα Κύθηρα, την Αίγινα, σε περιοχές της Κρήτης, στις Κυκλάδες, στην Αστυπάλαια, στη Σκιάθο και σε πολλά ακόμη βενετοκρατούμενα νησιά, όπως η Κέρκυρα
Κατά τις επιδρομές χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα γεμίζοντας τα θησαυροφυλάκια του Σουλτάνου και του Μπαρμπαρόσα.
Ο Σουλεϊμάν ήταν ο Σουλτάνος που πολιόρκησε με τεράστια δύναμη πυρός τη Ρόδο, που θεωρούσε εμπόδιο στη μουσουλμανική κυριαρχία και τελικά μετά από προδοσία κατέλαβε το νησί από τους Ιωαννίτες ιππότες.
Η εκπομπή έκανε γυρίσματα στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και μίλησε με ιστορικούς στα τείχη, στο παλάτι,στους προμαχώνες, στις υπόγειες στοές και στην περίφημη τάφρο του κάστρου , όπου έγιναν οι πιο φονικές μάχες. Ήταν η αναμέτρηση που κυριάρχησε το βαρύ πυροβολικό και η υπονόμευση των τειχών με υπόγειες σήραγγες. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες λαγουμιτζήδες.
Ο Σουλεϊμάν χρησιμοποίησε σε υψηλά αξιώματα πολλούς Έλληνες ,που εξισλαμίστηκαν υποχρεωτικά μετά από τα παιδομαζώματα, που γίνονταν κάθε τρία χρόνια. Ο καλύτερος φίλος και συνεργάτης του ήταν ο Μέγας Βεζύρης Ιμπραήμ, που τον είχαν μαζέψει οι γενίτσαροι, στην παιδική του ηλικία από την Πάργα. Αν και είχε παντρευτεί την αδελφή του Σουλεϊμάν, ο σουλτάνος δεν δίστασε να τον σκοτώσει όταν έπεσε στη δυσμένειά του.
Ο Σουλεϊμάν για την τουρκική ιστορία υπήρξε από τους πιο σημαντικούς σουλτάνους, καθώς αναμόρφωσε τη νομοθεσία ,αύξησε τις εδαφικές κατακτήσεις και ήταν ο πρώτος, που συμμάχησε με τη χριστιανική Γαλλία και άνοιξε το δρόμο για διπλωματικές επαφές με τα ευρωπαϊκά κράτη. Για πολλούς αυτή ήταν και η αρχή της παρακμής για την οθωμανική δυναστεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου