Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

"Αύτη εστιν η νίκη η νικήσασα τόν κόσμον η Πίστης ημων"

"Αύτη εστιν η νίκη η νικήσασα τόν κόσμον η Πίστης ημων"
 Ανατολη στήν Αγία Κορυφή
ΠΙΣΤΙΣ όπως μας λέγει η Αγία Γραφή, είναι μόνον εκείνη, που συνοδεύεται από έργα αγάπης και ζωή ενάρετη και μεταβάλλεται έτσι σε πίστη "δι΄ έργων ενεργούμενη", όπως την ονομάζει ο Απόστολος Παύλος.
Εάν αφαιρέσουμε από την ανθρώπινη ψυχή τήν πίστη, της αφαιρούμε τό πάν.
Όπως το σώμα χωρίς τό κεφάλι δεν μπορεί νά τεθή σέ κίνηση, να εργασθεί, να σκεφθεί, να δημιουργήσει κάτι, έτσι καί η ψυχή χωρίς την πίστη εξασθενεί και βαδίζει πρός τό θάνατο.
Ακατανίκητη είναι η δύναμη της πίστεως στην ανθρώπινη ζωή.
Ακαταμάχητη δύναμις η χριστιανική πίστις που κάνει τόν άνθρωπο βράχο ακλόνητο, έστω και αν αλλεπάλληλα και τεράστια κύματα θλίψεων και πειρασμών τόν κτυπούν και τόν δέρνουν ασπλάχνως.
Η πίστις τονώνει το ηθικό! Παρηγορεί τήν ψυχή! Δεν αφήνει την λύπη να μας κυριέψει!
Η πίστις είναι ζωογόνος πνοή, ο παλμός, η ζωή, τό φως, η δύναμις, η χαρά της ψυχής.
Η πίστις απαλύνει τόν πόνο, ελαφρύνη την θλιψη, παρουσιάζει την ασθένεια ως δώρο Θεού, τους πειρασμούς και τις σύμφορες ως ευεργεσία, αναπτερώνει το φρόνημα, γαληνεύει καί πραΰνει την ταραγμένη ψυχή!
Είναι πολύ συγκινητικό τό μαρτύριο του Αγίου μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου, ο οποίος έδειξε σπάνια ανδρεία και καρτερικότητα μέσα στα βάσανα καί τους πόνους (27 Νοεμβρίου).
Όλη αυτή την ψυχική δύναμη τήν αντλούσε από την φλογερή πίστη στό Χριστό. Και με αυτή τήν θερμή πίστη αντιμετώπισε θαρραλέα όλες τίς κακοπάθειες και τα φρικτά βασανιστήρια.
Και όταν ο βασιλιάς αποφασίζει να του κόψουν ένα προς ένα τους αρμούς και τας αρθρώσεις, ο Άγιος Ιάκωβος, δέν δειλιάζει, δέν πτοείται, ούτε κλονίζεται....
Πόσο οδυνηρό ήταν τό μαρτύριο του Αγίου Ιακώβου, μπορεί κανείς νά καταλάβει, εάν αναλογισθεί, πως τό ανθρώπινο σώμα δεν υπομένει πολλές φορές τό τσίμπημα μιας βελόνας..
Καί αναρωτιέται κανείς, πως ο Άγιος υπέφερε τόσα ανυπόφορα μαρτύρια? Ποια δύναμις τόν ενίσχυσε και τόν εμψύχωσε στους υπερανθρώπους αγώνας του?
Η ΠΙΣΤΙΣ στό Χριστό, τον ενέπνεε και του έδινε δύναμη.
Η απόλυτη πίστη στο Χριστό ως τόν μόνο Θεό και Σωτήρα του Κόσμου.
Αυτή την απόλυτη πίστη επιχειρεί να καταργήσει ο επάρατος οικουμενισμος με την εωσφορική θεωρία της αγαπολογίας, του συγκρητισμού και της θρησκειολογίας.
Ας προσπαθήσωμε και εμείς να να αποκτήσωμε τήν πίστη των Αγίων όπως τήν διατύπωσαν : "Αύτη εστιν η νίκη η νικήσασα τόν κόσμον η Πίστης ημων"
Καλό ξημέρωμα
π.Ευθύμιος

1 σχόλιο: