Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝ

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΝ
Ευρισκόμεθα εις το Υπερώον 2018. Ξενάγησις υπό της ξεναγού μας  κ.Σοφίας Σφυρόερα

"Ου δυνάμεθα ημείς ά είδομεν καί ηκούσαμεν ΜΗ ΛΑΛΕΙΝ"
(Πράξ. δ΄ 20) 
Στό Υπερώον της Ιερουσαλήμ τό Πνεύμα τό Αγιον, τό Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, κατέρχεται γιά πρώτη φορά μέ πλούτο δωρεών, ως "πνοή βιαία" και ως "γλώσσαι πυρός" καί πλημμυρίζει τίς καρδιές των Αγίων Αποστόλων καί και 120 πιστών, όσων παρέμειναν μαζί των. "Καί επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου" (Πράξ.β΄ 3-4).
Όχι απλώς έλαβον του Πνεύματος την Χάριν αλλά "επλήσθησαν", με την αγιαστική, την φωτιστική Χάρι του καί με την δύναμή Του!
Η κάθοδος του Ἁγίου Πνεύματος μετέβαλε τους μαθητάς σε διδασκάλους της οικουμένης, και το θαυμαστό σημείο ήταν ότι μπορούσαν να συνεννοούνται στη γλώσσα του καθενός ξένου. Τους κατέστησε θεοφόρους και θεόπτες, ώστε να μεταδώσουν αυτό που εμπειρικά και χαρισματικά κατανοούσαν πλέον στην πληρότητά του: ότι ο Χριστός είναι ο σαρκωμένος και αναστημένος Θεός, η αληθινή, δηλαδή αιώνια, ζωή, ο Λόγος που συνέχει και ανακεφαλαιώνει τα πάντα.
Από τότε και μέχρι συντελείας των αιώνων, τό Αγιο Πνεύμα, μένει μετά των πιστών εις τόν αιώνα, καί δημιουργεί τά ίδια θαυμαστά στή ζωή των.
Οπως τότε αγίασε εκείνους που ήσαν στό Υπερώον καί τους έδωσε δυνατή πίστη, αγάπη θερμή πρός τόν Χριστόν, παρησία καί δύναμη γιά νά κηρύττουν, χαρά καί δυνάμεις θαυματουργικές, έτσι καί σέ κάθε εποχή.
Ο ίδιος ο Κύριος τό υποσχέθηκε : "Ο πιστεύων εις εμέ ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος" ((Ιωάν.ζ΄ 38). Από την καρδιά και από τα βάθη της ψυχής εκείνου, που πιστεύει σε εμένα, θα τρέξουν ποταμοί ύδατος που θά ειναι πάντα ζωντανό, τρεχούμενο, άφθονο.
Τά λόγια αυτά τά είπε "περί του Πνεύματος ού έμελον λαμβάνειν οι πιστεύοντες εις αυτόν" (Ιωάν. ζ΄ 39).
Οπως όμως είναι φυσικό, ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ δέν είναι δυνατόν να δεσμευτεί...
Δέν είναι δυνατόν νά περιοριστεί μόνο στους πιστούς....
Εκχέεται συνεχώς καί πλουσίως...
Ετσι ο πιστός γίνεται πηγή του ζώντος ύδατος καί γιά όλους εκείνους, μετά των οποίων έχει σχέση και επικοινωνία...
Η ζωή του Πιστού Χριστιανού, τό παράδειγμά του, οι κινήσεις του, η συμπεριφορά του, ο τρόπος που διδάσκει, όλη η ζωή του ομιλεί γιά την παρουσία του Πνεύματος.
Μέ τους τρόπους καί την συμπεριφορά του αντιλαμβάνονται οι γύρω του το θέλημα του Θεού. Κεντρίζονται οι συνειδήσεις των καί αρχίζουν νά αισθάνονται τό "ζών ύδωρ", που εκχειλίζει από τή ζωή των πιστών καί τους λόγους της Χάριτος.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΘΕΙ ΟΤΙ, όταν δέν υπάρχει άφθονη εκχείλιση από την καρδιά, από την ζωή καί το στόμα των Χριστιανών, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ. Φυσική συνέπεια της παρουσίας του Πνεύματος είναι το ξεχείλισμα αυτό προς τους άλλους.
"Πεντηκοστήν εορτάζομεν καί Πνεύματος επιδημίαν...".
"Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε τό Πνεύμα της Αληθείας.... ελθέ καί σκήνωσον εν ημίν καί καθάρισον ημας από πασης κηλίδος καί σωσον Αγαθέ τας ψυχάς ημων" !!!...
Ετη πολλά και ευλογημένα!!! Καλή φώτιση !!!
π.Ευθύμιος 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου