Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΤΡΙΩΔΙΟΝ!!!


Τί είναι τό Τριώδιον?
Γιά τους Ορθοδόξους είναι μία κατανυκτική περίοδος προπαρασκευαστική διά τό Πάσχα.
Σκοπός της νά προετοιμάσει τους Χριστιανούς νά συναισθανθουν τά μεγάλα γεγονότα της λυτρωτικής θυσίας του Κυρίου.
Ωστόσο ο πολύς κόσμος έχει τελείαν άγνοιαν. Καί ακόμη χειρότερο διαστρέφη τελείως τήν έννοιαν του Τριωδίου.
Τό Τριώδιο πανηγυρίζεται από τους πολλους ως περίοδος χορων καί διασκεδάσεων, σπατάλης, κραιπάλης καί ασωτείας.
Εκείνα που τόν υπόλοιπο χρονο εγίνοντο "εν κρυπτω καί παραβύσω", τωρα παιρνουν το ενδυμα της νομιμότητος.
Τώρα "το καλουν οι ημέρες", κανένας έλεγχος.
Νυχτοξημερώνονται πολλοί σε διάφορα κέντρα διασκεδάσεων, μετημφιεσμένοι, μέ προσωπεία καί μάσκες, πίνοντας ασύστολα και παιζοντας καί ασχημονουντες, έρμαια των παθών του σατανά.
Νέοι και ηλικιωμένοι πολλές φορές με την ιδια ασυδοσία διαφθείρονται καί διαφθείρουν.
Έθιμα παλαιά και αρχαία, τα οποία έχουν τίς ρίζες των εις τήν ειδολολατρικήν εποχήν, που ελατρευετο ο Διόνυσος καί ο Βάκχος με τά όργια της κραιπάλης και της ακολασίας καί πάσης ακατονομάστου αμαρτίας.
Έθιμα ειδωλολατρικά πού καταρρακώνουν την ηθική υπόσταση  του Χριστιανού, που κατεβάζουν τόν άνθρωπο στην κατάστασιν του κτήνους, που απομακρύνουν τόν Θεόν και την ευλογίαν Του από τά σπίτια μας, από την πατρίδα μας.
Ακριβώς γι αυτό τό λόγο η Αγία μας Εκκλησία, Εις τά ιερά αναγνώσματα των Κυριακών αυτών υπενθυμίζει τους λόγους του Αποστόλου Παύλου εις τους χριστιανούς κάθε εποχής : 
"Αποθώμεθα τά έργα του σκότους καί ενδυσώμεθα τά έργα του φωτός, ως εν ημέρα ευσχημόνως περτήσωμεν, μή κώμοις καί μέθαις, μή κοίταις καί ασελγείαις....." (Ρωμ. ιγ΄ 12-13)
Ας ακουστεί η φωνή αυτή απο τους πιστούς, από τους νέους μας, απο τους γονείς που θελουν να βασιλευη στό σπίτι των ο Θεός καί η ευλογία Του.
Νά ασφαλίσουν  τόν εαυτόν  τους καί τά παιδιά τους από το μικρόβιο που λέγεται "κοσμική κίνησις", που τίς ημέρες αυτές περισσότερο εντυποσιάζει και προκαλεί τους. άπειρους. 

π.Ευθύμιος

ΤΥΠΙΚΟΝ : Το Σάββατο στον εσπερινό του Τελώνου και Φαρισαίου ο Δεξιός καί ο Αριστερός Ιεροψάλτης κατέρχονται από τά Αναλόγιά τους και λαμβάνουν το Τριώδιο (λειτουργικό βιβλίο πού περιέχει υμνολογικό υλικό κυρίως του Εσπερινού και του Όρθρου και χρησιμοποιείται μαζί με το Μηναίο και την Παρακλητική στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου από Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο) που βρίσκεται κάτω από την εικόνα του Χριστού στο τέμπλο, κάνουν τρεις μετάνοιες και πηγαίνουν ξανά στά Αναλόγιά τους.
«Καταχρηστικώς Τριώδιον ονομάζεται· ου γάρ αεί τριώδια έχει. Και γάρ ολοτελείς κανόνας προβάλλεται, αλλ΄ οίμαι από του πλεονάζοντος την επωνυμίαν λαβείν».

Στιχηρό ιδιόμελο της Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου εις ήχον α΄. Ψάλλει ο αμίμητος Μανώλης Χατζημάρκος.
https://youtu.be/Q8_8QFs9Ggk

2 σχόλια:

  1. Ένα χρήσιμο βιβλίο για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό :

    Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου- Χρηστοήθεια των Χριστιανών :

    https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/f/3/4/metadata-39-0000165.tkl

    ΑπάντησηΔιαγραφή