Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΕΥΑΡΕΣΤΟΝ ΤΩ ΚΥΡΙΩ

ΤΙ ΕΣΤΙΝ ΕΥΑΡΕΣΤΟΝ ΤΩ ΚΥΡΙΩ

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ μέσον, με το οποίο γίνεται ο άνθρωπος σοφός κατά Θεόν, είναι η γνώση του Θείου θελήματος. Πράγματι, όποιος σκύβει ταπεινά στον Αγιο Νόμο του Θεού, φωτίζεται, μαθαίνει το θείο θέλημα, γίνεται κατά Θεόν σοφός. Γιατί ο νόμος του Θεού περικλείει την αληθινή σοφία.

Μαθαίνει ποιό είναι το σωστό και ποιό το λάθος, ποιό το καλό και το κακό, το που βρίσκεται η σωτηρία και πού ο θάνατος. Το διδάσκει στον άνθρωπο ο Νόμος του Θεού. Γι’ αυτό είνα
ι ευτυχισμένος όποιος τον μελετά και τον κάνει βίωμά του. Ευτυχισμένος όποιος δεν παρασύρεται από τα θελήματα και τις ιδέες ανθρώπων, αλλά καθοδηγείται από το Θείο θέλημα. Α υ τ ό ς είναι σοφός.
Αυτός δεν θα σκοντάψει ποτέ στην πορεία του. Γιατί κρατεί πυξίδα ακριβείας. Δεν θα περιπλανηθεί στις κακοτοπιές των επικινδύνων ιδεολογιών του κόσμου αυτού ή στους λαβύρινθους των ανθρωπίνων συστημάτων. Γιατί θα φωτίζει τα βήματά του το Φως του Θείου Νόμου.
Ας φροντίζομε να γινώμαστε οι «συνιέντες (οι γνωρίζοντες) τι το θέλημα του Κυρίου». Σέ κάθε περίσταση της ζωής μας ας εξετάζομε, τι θέλει ο Θεός να κάνομε. Τι λέγει ο Νόμος Του. Τι θα έκανε ο Ιησούς στη θέση που βρισκόμαστε εμείς. «Τι έστιν ευάρεστον των Κυρίω», αυτό να κάνομε, για να επιτυγχάνομε πάντοτε.
Τέτοιος ήταν και ο Αγιος Σπυρίδων, ο οποίος ενώ αρχικά ήταν βοσκός προβάτων, αναδείχθηκε όμως έπειτα σοφός και συνετός. Γιατί τον έκανε σοφό ο Θεός και ο Νόμος Του. Ας παρακαλούμε και τους Αγίους, να πρεσβεύουν υπέρ ημών, για να αποκτήσομε την Άνωθεν Σοφία, η οποία ελευθερώνει, σώζει και δοξάζει.
Π.Ευθύμιος Μπαρδάκας
***********************************************
Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Πάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου