Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

«ΜΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ, ΤΟΙΣ ΕΡΓΟΙΣ ΤΟΙΣ ΑΚΑΡΠΟΙΣ...»


 
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

«ΜΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ, ΤΟΙΣ ΕΡΓΟΙΣ ΤΟΙΣ ΑΚΑΡΠΟΙΣ...»


(Του π.Ευθυμίου)
ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΖΗΤΕΙ ο Απόστολος Παύλος από τους πιστούς είναι, να μη γίνονται αυτοί συνένοχοι σέ έργα πονηρά. Αντιθέτως, να ελέγχουν τα έργα αυτά. «Μη συγκοινωνείτε, λέγει, τοις έργοις τοις ακάρποις του σκότους, μάλλον δε και ελέγχετε».

Και είναι τόσο δίκαιο αυτό που ζητεί γιατί, πώς είναι δυνατόν ένας χριστιανός νά είναι «τέκνον φωτός» καί συγχρόνως να αναμιγνύεται σέ έργα σκότους;
Εάν αναμιχθεί ο πιστός με τους πονηρούς και τα πονηρά εργα, αμέσως παύει να είναι φωτεινός. Μολύνεται, δηλητηριάζεται, μπαίνει στο σκότος της αμαρτίας, γίνεται αιχμάλωτος του πονηρού.
Γι’ αυτό φωνάζει ο Απόστολος να προσέχωμε. Γιατί τα πλοκάμια της αμαρτίας εκτείνονται παντού και ζητούν να περιτυλίξουν κάθε άνθρωπο που δεν επαγρυπνεί.
Ναι με υποσχέσεις, ταξίματα και μεθοδίες η αμαρτία γοητεύει κάθε ράθυμο και αμελή. Ο πιστός όμως προσέχει. Και φωτιζόμενος από τον λόγο και την χάρι του Θεού, λέγει σταθερά το «όχι» του προς τα έργα και τα όργανα του σκότους.
Δεν δέχεται ούτε συζήτηση και διώχνει και κάθε σκέψη ακόμα περί συμμετοχής σέ έργα πονηρά, ύποπτα, σέ έργα που δεν αντέχουν στο φως και τα οποία «αισχρόν εστί και λέγειν».
Επί πλέον ο Χριστιανός πρέπει, κατά τον Απόστολο Παύλο, να παίρνει και αυστηρή στάση απέναντι των έργων αυτών.
Και πρώτα, να δημιουργεί φραγμό με την φωτεινή ζωή του και να αποθαρρύνει τους πονηρούς, οι οποίοι ζητούν συνενόχους.
Αλλά και με την διαμαρτυρία και τον δίκαιο έλεγχο να αντιστέκεται στο κακό, να το φανερώνει, να επισημαίνει τον κίνδυνο και έτσι να ματαιώνει, κατά το δυνατόν, την επέκτασή του.
Γιατί οι πονηροί αποθρασύνονται, όταν οι άλλοι γύρω τους αδιαφορούν. Ενώ όταν ελέγχονται, υπάρχουν ελπίδες να συγκρατηθούν. Μόνο που ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται με αγάπη χριστιανική και όχι με μίσος και πάθος.
Να γίνεται με θάρρος, αλλά και με λόγους συνετούς, αδελφικούς, πειστικούς.
Για να οικοδομή και να μη γκρεμίζει. Γιά να ωφελεί τους άλλους και όχι να τους κάνει περισσότερο σκληρούς.
(αύριο η συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου