Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

«ΜΗ ΩΣ ΑΣΟΦΟΙ ΑΛΛ’ ΩΣ ΣΟΦΟΙ»

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ
«ΜΗ ΩΣ ΑΣΟΦΟΙ ΑΛΛ’ ΩΣ ΣΟΦΟΙ»
ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι γεμάτος σκάνδαλα και πειρασμούς, γι’ αυτό συμβουλεύει ο Απόστολος Παύλος : «Βλέπετε ουν πώς ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι αλλ’ ως σοφοί».
Προσέχετε πώς ακριβώς σ υ μ π ε ρ ι φ έ ρ ε σ τ ε, να μη είστε ασύνετοι αλλά συνετοί και σοφοί.
Η προσοχή αυτή πρέπει να είναι γνώρισμα του αγωνιστού Χριστιανού και πρέπει να την έχωμε ανεπτυγμένη σέ μεγάλο βαθμό.
Γιατί μας κυκλώνει το κακό και οι πειρασμοί μα περιστοιχίζουν.
Τι κάνει εκείνος που κρατάει ένα θησαυρό; Μήπως αμελεί, αδιαφορεί και τον αφήνει έκθετο; Καθόλου βέβαια. Αλλά τον προσέχει και επαγρυπνεί, για να μη τον χάση.
Έτσι πρέπει να προσέχωμε και εμείς, γιατί έχομε ασυγκρίτως πολυτιμότερο αγαθό να φυλάμε, την αθάνατη ψυχή μας.
Και είναι ανάγκη να προσέχομε πώς ζούμε, πού πηγαίνομε, τι κάνομε και τι λέμε. Αυτό εννοεί ο Απόστολος όταν γράφη : «Βλέπετε ουν π ώ ς α κ ρ ι β ώ ς περιπατείτε».
Προσέχετε π ώ ς ζ ή τ ε. Και προσθέτει «Μή ως άσοφοι αλλ’ ως σοφοί». Άσοφος είναι εκείνος που δεν φυλάει τον θυσαυρό που του χάρισε ο Θεός και με την απροσεξία του τον χάνει και απογυμνώνεται από την χάρι του. Αυτός είναι πραγματικά άσοφος και ας έχει πιθανόν πτυχία και διπλώματα.
Σοφός και συνετός είναι εκείνος που ζεί με προσοχή και φόβο Θεού. Και επειδή και τώρα «αι ημέραι πονηραί εισί», όπως τότε, δεν αφήνει τον καιρό του να περνά άκαρπος με φλυαρίες και άχρηστες ασχολίες. Αλλά με ζήλο τον αξιοποιεί για την πνευματική του προκοπή.
Μελετά π.χ. τον λόγο του Θεού συχνά και τρέφει την ψυχή του. Υψώνει έπειτα την ψυχήν του προς τον Θεόν και προσεύχεται.....
Π. Ευθύμιος Μπαρδάκας
**********************************************




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου