Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΑΦΙΕΡΏΝΩ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΦΙΛΟΝ ΜΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (Παλαιου Εορτολογίου) ΠΑΥΛΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗΝ ΟΠΩΣ ΑΞΙΩΘΕΊ ΝΑ ΝΟΙΏΣΕΙ ΤΙΣ ΣΡΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΆΤΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
Με εκτίμηση και αγάπη π.Ευθύμιος



====================================
ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ
28 Απριλίου, 2016
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρώην Μητροπολίτης ΓΟΧ Αμερικής κ. Παύλος Στρατηγέας υπέστη εγκεφαλικό, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Ο κ. Ισίδωρος Σπανός, σημαίνων μέλος της Μητρόπολης ΓΟΧ και του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μαρκέλλας Αστόριας, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «ο Γέροντας έπαθε εγκεφαλικό τη Μεγάλη Δευτέρα, αλλά ευτυχώς ήταν ελαφράς μορφής και με τη βοήθεια του Θεού για την ώρα δείχνει ότι δεν έχει πάθει βλάβη».
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το δεύτερο εγκεφαλικό που υπέστη. Το πρώτο το έπαθε πριν από δέκα χρόνια και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου του 2006, το οποίο ήταν σοβαρό και του δημιούργησε μερική παραλυσία των άκρων. Αυτός ήταν και ο λόγος της παραίτησής του από τα καθήκοντά του προ διετίας περίπου και τον διαδέχθηκε ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.
Ο κ. Σπανός είπε επίσης, πως «από την Κυριακή ο Γέροντας είχε παραπονεθεί κάπως ότι τον πονούσε το χέρι του, ότι δεν αισθανόταν καλά, στο νοσοκομείο πήγε το βράδυ της Δευτέρας γύρω στις 6 η ώρα. Στην αρχή πήγε στο νοσοκομείο ‘Mt. Sinai’ στην Αστόρια και γύρω στις 7:30 το μετέφεραν στο νοσοκομείο ‘Mt. Sinai West’ στο West 59th Street στο Μανχάταν».
===================================
Ο Μητροπολίτης κ. Παύλος γεννήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης στις 26 Σεπτεμβρίου του 1955, από τους ευσεβείς γονείς του, τον Παναγιώτη και την Μαρία Στρατηγέα. Από τα βρεφικά του βήματα οδηγήθηκε στην Εκκλησία γαλουχηθείς από τον αείμνηστο θείο του, Επίσκοπο ΓΟΧ Αστόριας Πέτρο Αστυφίδη, τον οποίον διαδέχθηκε στη Μητρόπολη.
Επειτα από το Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Υόρκη, πήγε στο Αμερικανικό Σχολείο στο Χαλάνδρι της Αθήνας. Το 1974 εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας από την οποία αποφοίτησε το 1978. Στις 17 Νοεμβρίου του 1978 εισήλθε στη Μοναστική Αδελφότητα της Αγίας Μαρκέλλας, ενώ την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1979 εκάρη Μοναχός από τον Επίσκοπο Πέτρο. Ενα χρόνο αργότερα, την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1985 και πάλι την Κυριακή της Πεντηκοστής χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και του απονεμήθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Ανέπτυξε αξιόλογη δράση στον κηρυγματικό, κατηχητικό, φιλανθρωπικό και ποιμαντικό τομέα της τότε Επισκοπής ΓΟΧ Αστόριας υπό τον Επίσκοπο Πέτρο.
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1998 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Βορείου και Νοτίου Αμερικής από τη Σύνοδο της Εκκλησίας των ΓΟΧ Ελλάδος. Η χειροτονία του έγινε στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Η Μητρόπολη ΓΟΧ Αμερικής με έδρα τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια αποτελείται από δεκαπέντε ενορίες ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στη Φλόριδα, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και αρκετά Μοναστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου