ΑΝΤΙΔΩΡΟ. Σημαίνει "Αντί του Δώρου".
Ευλογημένο από τον Ιερέα, πρόσφορο, μετά τόν καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων, όταν ψάλλουν οι ψάλτες το : "Αξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν Σέ τήν Θεοτόκον, τήν Αειμακάριστον και Παναμώμητον καί Μητέρα του Θεού ημών, τήν Τιμιωτέραν των Χερουβίμ καί ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ, την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον Τεκούσαν, την όντως Θεοτόκον Σέ μεγαλύνομεν" γιά αγιασμό καί ευλογία!
Κατά τίς Δεσποτικές καί Θεομητορικές Εορτές αντί του "Αξιον εστίν..." ψάλλεται ο Ειρμός της Θ΄ Ωδής.
Ο Λειτουργός Ιερέας κρατά τό πανέρι με το κομμένο πρόσφορο, επάνω απο τα καθαγιασμένα Τίμια Δώρα και κάνει το σημείο του Σταυρού τρίς φορές λέγοντας την ευχή : ΜΕΓΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, ο Διάκος : ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΒΟΗΘΗΣΟΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΟΥ. Σε παλαιό βιβλίο, ο Ιερέας συμπληρώνει : ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΔΕΣΠΟΤΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΕ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΣΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΗΨΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΩΡΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΕΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΟΥ.
Εδώ σηκώνει και το Ύψωμα για τους συμπροσευχομένους κληρικούς και τους εορτάζοντας πιστούς, μνημονεύοντας και τα ονόματα ενός εκάστου.
Αυτή είναι η θέσις της ευλογίας του Αντιδώρου όπου ευλογούνται όσα πρόσφορα απαιτεί το πλήθος των πιστών.
Είναι λάθος μεγάλο εκείνων των Ιερέων που υψώνουν στην Αγία Προσκομιδή πρόσφορα για Αντίδωρο με την Ευχή "Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του Νόμου.......". Στο σημείο αυτό υψώνει ο Ιερέας ένα και μόνο πρόσφορο, αυτό από το οποίο θα βγάλει τόν Αμνό.
Τό Αντίδωρο πρέπει να το τρώμε νηστικοί.
π.Ευθύμιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου